TVOJE MESTO U SRBIJI

Projekat je podržan od strane fondacije Jelena Šantić i angažovalo zajednicu okupljenu oko ideje savremenog cirkusa . Akciju rekonstrukcije igrališta za decu podržali su i lokalni privrednici kao i roditelji dece koja su učestvovala na radionicama savremenog cirkusa. Farbanje, košenje, zamenu dotrajalih delova na igralištu izvelo je oko pedeset meštana ali i gostiju iz Novog Sada koji su se odazvali akciji. Pored rada bilo je i cirkuskih veština, dobre muzike, i osveženja koje su poslužili dobri domaćini. Takođe, razgovaralo se i o nastavku saradnje na duže staze, da bi i deca i meštani Čerevića bili i dalje deo savremenih kulturnih tendencija i kao izvođači i kao edukovana publika.

SAVREMENI CIRKUS – MOGU I JA

Tokom maja i juna 2019. ilali smo čast da rdimo sa tridesetoro dece trećeg i četvrtog razreda razreda i kroz dvadesetak susreta postavimo performans Na čerevićkoj pijaci . Pored klasičnih cirkuskih veština, žongliranje, ekvilibrizam, akrobatika, akrobatski balans, razvijali smo i manipulaciju objektom, prisutnosti na sceni, usmeravali decu da iznesu svoje stavove, maštanja, želje i stremljenja. Na taj način smo došli do teme performansa koji smo prilagodili izvođenju na otvorenom i na specifičnim prostorima. Do performansa smo došli kroz eksperiment i istraživanje kroz razne vežbe kojima je istaraživanje bilo vođeno. Kroz ovakav rad, koji je doneo i mnogo zadovoljsva, nepredviđenih situacija i mogućnost da učesnici sami donose odluke o toku i načinu kreacije. Deca su tokom kreativnog rada iskoristila priliku da bolje spoznaju sebe, svoje fizičke i umne sposobnosti, učvrste prijateljstva, steknu nove prijatelje i samopouzdanje. Premijera performansa je bila u Čereviću na centralnoj manifestaciji “Čerević u maju”, jedno izvođenje u matičnoj školi u Beočinu i finalno na 62. Zamajevim dečjim igrama u Novom Sadu. Ovaj projekat podržala je Fondacija Jelena Šantić a partneri su bili Centar za cirkusku umetnost Ludifico, škola cirkusa Cirkoneo iz Novog Sada i osnovna škola Jovan Grčić Milenko - Beočin. Paniramo da nastavimo rad sa decom iz Čerevića, da performas podignemo na sledeći nivo i proširimo ciljnu grupu na sve koji bi se oprobali u veštinama savremenog cirkusa, eksperimentalnog i teatra pokreta. Tako bi ovo malo mesto sa velikim potencijalom, postalo deo savremenih kulturnih tendencija.

CIRKUS GRADI POVERENJE

Projekat u kom su mladi polaznici naše škole cirkusa Cirkoneo, uz naše pedagoge, kao mentore, učestvovali u izradi predstave od samog početka. 

Predstava Ja umem da govorim,  bavi se  ekstremizmom koji se ogleda u odbacivanju drugačijih bez obzira na činjenicu da svaka individua nosi neku vrednost. 

Nakon igranja u nekoliko srednjih škola u Novom Sadu predstava je imala priliku da poseti i region jugozapadne Srbije i poseti  Tutin, Priboj, Novu Varoš, Sjenicu i Novi Pazar. Na kraju turneje imali smo i jedno izvođenje u kulturnoj stanici Svilara

Projekat je od samog nastanka vodilo i koordiniralo udruženje Cinema city. Mentori performansa bili su cirkuski pedagozi Ludifica i Kreativnog pogona. Ovaj projekat podržala je ambasada Velike Britanije  i misija OEBS-a 

PROGRES na ranžirnoj Stanici

Tajne prostora Ranžirne stanice sa ložionicom i okretnicom čuvaju se, tu na dohvat ruke, više od veka. Ovaj stari, oronuli ali čudesan prostor krije „višnju“ arhitekture našeg grada. Čuva mir, tišinu, svežinu prirode i odoleva gradu koji ruši sve što mi u se nađe na putu. Mesto koje inspiriše svakog ko u njega kroči, pokrenulo nas da mu posvetimo ovaj dan jer Ranžirna stanica sa starom ložionicom zaslužuje svaki sledeći. Čast nam je bila vas da vas ugostimo i što smo kroz laganu šetnju podelili zanimljive priče, činjenice, radionicu, predstavu savremenog cirkusa, concert umetničke muzike i naravno, tajne Ranžirne stanice. Ovaj projekat podržala je uprava za kulturu grada Novog Sada Partneri: Ludifico, Cirkoneo, Scenatoria, Galerija Matice srpske, Društvo- Za železnice, Akademija umetnosti, Novosadsko pozorište, Kulturno Novo Naselje, Zavod za zaštitu spomenika grada Novog Sada, Novosadski volonterski centar, Srbija Cargo, Ranžirna stanica i građani Novog Sada Vidimo se uskoro ponovo.

Cirkus za sve

Projekat koji je imao za cilj da građanima Novog Sada približi cirkus i njene mnogobrojne aspekte, kao što su cirkus za mlade, socijalni cirkus, rekreativni, umetnički... Tokom septembra, oktobra i novembra, posetili smo mnoga, za cirkus, nova mesta. Kuturna stanica Eđšeg nam je bila na raspolaganju 5 dana, posetili smo Limanski park i otvorili vrata prostora u kom vežbamo na Spensu i tako uspostavili kontakt sa preko 1000 građana našeg grada koji su po prvi put saznali da u Novom Sadu postoji cirkus. Svi učesnici su imali priliku da se oprobaju u veštinama cirkusa provedu vreme sa svojom porodicom i upoznaju nove ljude i postali publika na našim predstavama. I ovaj projekat izveden je u parterskom odnosu sa Centrom za razvoj i promociju cirkuske umetnosti Ludifico. Ovaj projekat podržala je Gradska uprava za kulturu i fondacija 2021 - Evropska prestonica kulture.

Progres je predstava savremenog cirkusa o dehumunanizaciji rada, nastala kao plod saradnje sa fondacijom Trag i Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju…

CIRKONEO

Ideja osnivanja škole cirkusa i unapređenje cirkuske scene u Novom Sadu  okupila je Udruženja Kreativni pogon i Centar za razvoj cirkuske umetnosti Ludifiko. Naša prva zajednička produkcija bila je u martu 2017. godine a iste godine u septembru osnovana je prva škola cirkusa.

Cirkus kao način života

Evropski projekat u kom je Kreativni pogon imao zadatak da koordinira učešće mladih iz svratišta i Dečijeg sala koji su, zajedno sa mladima iz Hrvatske, sa Kosova i Albanije, učestvovali na festivalima u Novom Sadu (RS), Varaždinu (HR) i Atini (GR). Projekat je trajao tri godine i vodili su ga Organizacija Inbox iz Novog Sada, trupa uličnog teatra Heliks iz Grčke i Trupa cirkuskih umetnika Cappilotractee iz Francuske

Cirkuske veštine u Matki

Projekat koji je okupio novosadske cirkuske umetnike u Sali koju smo iznajmili kao mesto za vežbanje i kreaciju u Rusinskom kulturnom centru od februara 2015 do juna 2017.

Cirkuske veštine za decu u Gračanici

U saradnji sa festivalom Biberče iz Gračanice dvodnevna radionica cirkuskih veština za mlade.