Na cirkuski pogled

 

Tinejdžeri škole cirkusa „Cirkoneo“ dobili su zadatak da, zajedno sa mentorima iz Kreativnog pogona, promišljaju različitost, slobodu, međusobne odnose i odnose sa nastavnicima, roditeljima, okolinom i šta to sve za njih znači. Na osnovu pitanja koja su otvorili, između ostalog, i na radionicama „Filozofije sa decom“ ali i kroz ceo tok stvaranja, postavili su predstavu radnog naziva „Na cirkuski pogled“

Predstava koja u sebi, pre svega, nosi temu različitosti, osvrće se dobrim delom na školski sistem o velikoj količini obaveza sa jedne, i učenicima koji nisu vidljivi u sistemu, sa druge strane. “Na cirkuski pogled” Izvedena je u Rumi, Beočinu i osnovnoj školi na rubu grada.

Predstava će, pod drugim nazivom, nastaviti život. Vidimo se na sledećem igranju.

Projekat finansirala Hartefakt fondacija u okviru CFD projekta švajcarske vlade.

Performans – Cirkoneo

 

Završni performans polaznika škole cirkusa dece i mladih uzrasta od 4 do 15 godina odigrao se u anfiteatru SPENS-a, pred prepunom salom. Polaznici su prikazali svoje cirkusko umeće stečeno na časovima. Ne samo cirkuska veština već i podrška, solidarnost i saradnja, videli su se tokom izvođenja tačaka.

Zahvaljujemo se učiteljima cirkusa (Beba, Nebojša, Marija, Vanja, Jelena, Marijan i Gagi) koji su poržavali decu i mlade da slobodno istražuju , prvazilaze strahove, hrabro izlaze iz zone komfora i tamo, pronalaze bolje sebe.

Projekat sufinansirala gradska uprava za kulturu – Novi Sad

Umetnost balaNSa

 

Nastavak projekta iz doba Evropske prestonice kulture nastavlja da se bavi balansom kao dobrobiti za duh i telo, ali i kao umetnost.  Ovaj projekat može se takođe, predstaviti kao prestolonaslednički.

„Neraskidive veze“ 2023 prikazane su kroz čvrsto razapete sajle za hod po žici sa balanserom  – funambuli, koje su simbolički prikazivale povezanost prošlosti  i sadašnjosti. Projekat je sufinansirala Fondacija 2022 i uprava za kulturu – grad Novi Sad.

Razmena Mladih Kolpa 23

 

Razmena mladih od 14 do 17 godina iz evropskih cirkuskih udruženja i ove godine se, u toku jula meseca, odigrala u prelepoj, čistoj prirodii u cirkuskom kampu na reci Kolpa. Udruženja iz Irske, Češke, Crne Gore, Nemačke, Slovenije i Srbije razmenjivali su znanja, iskustva i veštine. Tokom šest dana učili smo o drugim kulturana, jezicima, sličnostima i razlikama. Nosilac projekta i ovog puta bila je slovenačka cirkuska organizacija  „Fuskabo“  a finasirao je program Erasmus +

Progres na ranžirnoj

stanici

Progres na Ranžirnoj Stanici

 

Ovaj projekat je podržala gradska Uprava za Kulturu. Ranžirna Stanica je u deo industrijskog nasleđa grada koji smo odlučili da otvorimo za javnost. Animirali smo ovaj stari, oronuli ali čudesan prostor koji je biser arhitekture našeg grada. Napravili smo 4 šetnje u jednom danu za :
1. decu sa adekvatnim programom
2. komšije,
3. radoznalce
4. stručna šetnja
Takođe smo odigrali predstavu “PROGRES” i održali koncert .
Deca su učestvovala na radionici u ogranizaciji Galerije Matice srpske.

Uravnoteži se –

Cirkusom do balansa

 

Ovaj projekat počinje septembra 2021. traje do 22. aprila 2022. i deo je programa godine titule EPK.

U fokusu ovog projekta su deca školskog uzrasta i promocija cirkuske umetnosti, veština i pedagogije kao aktivnosti koja višestruko utiče na kreativnost, koncentraciju, komunikativnost, kritičko mišljenjene i na kraju, na fizički i zdravstveni status dece.

Pored aktobatike i žongliranja, akcenat će biti balansu i spektru veština koje uključuju balans kao jednu od grana cirkusa, koju ćemo najviše koristili u radu sa decom.

Čitaj dalje

Naše istraživanje će biti usmereno na mapiranje javnih prostora kao pogodnih za bezbedno i odgovorno izvođenje disciplina cirkusa koje promovišemo. Ideja je da javne prostore obeležimo uputstvima koja objašnjavaju pravilo i bezbedno izvođenje veštine sa opisom opreme, kako je koristiti i postaviti uz poštovanje prirodnog okruženja, značaj zaštićenih spomenika prirode ( gradski parkovi – Limanski, Futoški, Kamenički i gradska plaža Štrand ) u kom se aktivnost izvodi.

U ovaj projekat  biće uključen tim psihologa koji će sprovoditi istraživanje o dobrobiti cirkuskog balansa sa decom i kao i specijalista za javno zdravlje koja će organizovati razgovore sa roditeljima i učiteljima sa kojima ćemo takođe imati posebne časove cirkuskih veština kao edukaciju edukatora.

Ulogu mentora imaće škola cirkusa iz Temišvara i njeni pedagozi koji su diplomirali cirkusku pedagogiju i radili u školi cirkusa u Briselu.

Naša ideja je da uključimo škole iz grada od kojih bi jedna bila i škola Milan Petrović, nekoliko škola iz predgrađa i iz zone 021 ( ukupno 10 ) da u toku prva dva meseca obuhvatimo oko 500 polaznika i od tog broja u saradnji sa učiteljia i učiteljicama odaberemo 15-toro dece za intenzivan rad do 22. aprila 2022. kad bi smo imali završni performans u okviru programa Evropske prestonice kulture.

Jedan od rezultata ovog projekta biće ilustrovana brošura o važnosti i dobrobitima cirkusa sa mapom javnih prostora kao i zagovaračka konferencija sa donosiocima odluke sa ciljem da savremeni cirkus postane deo obrazovnog sistema.

Projekat sufinansira: Fondacija 2021 EPK i Gradska uprava za kulturu.

 

Cirkus gradi poverenje

 

Projekat u kom su mladi polaznici naše škole  Cirkoneo, naučili uz naše pedagoge kao mentore, da izgrade predstavu od samog početka do kraja.

Čitaj dalje

Nakon igranja u nekoliko srednjih škola u Novom Sadu predstava je imala priliku da poseti i region jugozapadne Srbije i poseti  Tutin, Priboj, Novu Varoš, Sjenicu i Novi Pazar. Na kraju turneje imali smo i jedno izvođenje u kulturnoj stanici Svilara. Ovaj projekat podržala je ambasada Velike Britanije  i misija OEBS-a.

 

Cirkus za sve

 

Cirkus za sve je projekat koji afirmiše Cirkus kao sredstvo okupljanja i saradnje svih generacija. Projekt se relizuje vikendima, kada roditelji i deca imaju priliku da provode kvalitetno vreme zajedno. Projekat je značajan jer je namenjen najširem spektru građana.

Kamp cirkuskih veština

 

Kamp cirkuskih veština namenjen je deci svih uzrasta da se u gradskom okruženju upoznaju sa cirkuskim veštinama i dobrobitima koje utiču na njih.

Ovo iskustvo za učesnike je besplatno. Pridružite nam se u novim avanturama!

Mogu i ja!

Tokom maja i juna 2019. našli smo se u jednom malom sremskom selu na obali Dunava i obroncima fruške gore. Imali smo čast i zadovoljstvo da znanje i veštine prenesemo grupi od tridesetoro dece trećeg i četvrtog razreda razreda i kroz dvadesetak susreta postavimo performans pod nazivom “Na čerevićkoj pijaci”.

Aktuelno:

Drugi po redu cirkuski kamp

za decu na Katai salašu

 

Završite letnji raspust najlepšim uspomenama sa cirkuskog kampa na Katai salašu, napunite baterije za novu školsku godinu, stvorite nezaboravne uspomene i savladajte cirkuske discipline. Svi ste dobrodošli!

od 22. do 27. avgusta 2022.

Tvoje mesto u Srbiji

Projekat podržan od strane fondacije Jelena Šantić i angažovao zajednicu okupljenu oko ideje rekonstrukcije igrališta za decu koju supodržali lokalni privrednici kao i roditelji dece koja su učestvovala na radionicama savremenog cirkusa.

Čitaj dalje

Farbanje, košenje, zamenu dotrajalih delova na igralištu izvelo je oko pedeset meštana ali i gostiju iz Novog Sada koji su se odazvali akciji.

Pored rada bilo je i cirkuskih veština, dobre muzike i osveženja koje su poslužili dobri domaćini. Takođe, razgovaralo se i o nastavku saradnje na duže staze, da bi i deca i meštani Čerevića bili i dalje deo savremenih kulturnih tendencija i kao izvođači i kao edukovana publika.

 

MOŽETE DONIRATI SREDSTVA ZA DRUGE PROJEKTE LOKALNIH ZAJEDNICA KOJIMA JE POMOĆ NEOPHODNA

Minijaturni svet almaškog kraja

 

Almaški kraj je deo grada Novog Sada gde se možete izgubiti. Cilja nam je bio da podignemo most između starih i novih naziva ulica i vizuelno ih predstavimo. Naše ulične minijature su deo subkulturne umetnosti koja je ispunila svoj zadatak.

“Hrabra obućarka Mili”

predstava za decu

Priča o Mili devojci koja od starih, zarđalih i odbačenih predmeta pravila čudesne i lepe stvari. A ostali građani su od Mili zahtevali sasvim obične stvari koje su im bile potrebne. I nisu videli lepotu njenih kreacija. U njen grad su se jednog dana, iz daleka došetali Džek i Mačak, ulični umetnici koji su u zamenu za cipele Mili ponudili svoje veštine . I tada počenje drama …

Čitaj dalje

Iako su Džek i Mačak planirali da ubrzo nastave put, ostali su malo duže a Mili je pored cipela napravila i još po nešto. Mili se uz pomoć svojih novih drugara oslobodila i ljudi su počeli iz daleka dolazili da vide njihove kreacije. Čak su i njeni sugrađani dolazili da bace pogled.
Džeki i Mačak su nastavili put u novim cipelama i stvarima koje je Mili za njih napravila i ubrzo postali su najbolji ulični umetnici u zemlji. Mili je u svojoj radnji i pravila najneverovatnije kreacije i više ništa bilo isto…
…osim fine šolje čaja kada Džek i Mačak svrate u njen grad.
Ova predstava nosi poruku da treba biti svoj, hrabar, verovati u svoje snove i svoje prijatelje.